Strava podľa krvnej skupiny
Ako súvisí strava podľa krvnej skupiny s potravinovou intoleranciou? Správna otázka..., súvisí. Dovoľte mi príklad - ak nalejete benzín do auta s naftovým motorom (alebo naopak), máte skutočne natankované palivo - ale nikam sa nedostanete. Toto by mohla byť myšlienka, ktorá nás bude sprevádzať touto celou sekciou - a verím - že pre čitateľov aj zaujímavou. Ale poďme po poriadku...
Krvná skupina alebo krvný typ je charakteristika vlastností červených krviniek v krvi jedinca, resp. sacharidov a bielkovín na ich bunkovej membráne. Najdôležitejšie klasifikácie pre popis ľudských krvných skupín sú AB0 a Rhesus faktor (Rh faktor). Popísaných je aj približne ďalších 50 systémov krvných typov. Sú ale menej významné ako AB0 a Rh.
Krvná skupina je určená antigénmi na povrchu červených krviniek. Niektoré antigény sú čisté bielkoviny, iné tvoria bielkoviny s polysacharidmi. Neprítomnosť niektorého z týchto znakov spôsobuje prirodzenú produkciu príslušných protilátok. Transfúzia krvi neidentickej krvnej skupiny by viedla ku okamžitej imunologickej reakcii - zhlukovaniu a rozpadu krviniek darovanej krvi. Darovaná krv by bola organizmom odmietnutá a výsledný produkt chemickej reakcie by spôsobil akútne zdravotné problémy, ktoré by mohli viesť ku hemolytickej anémii, zlyhaniu obličiek, šoku a smrti.
Nie je to tak dávno, čo si americký kúpeľný lekár James D'Adamo všimol, že ich kúpeľná kuchyňa, vegetariánska a nízkotučná, nepôsobí na pacientov rovnako. Ako naturálny lekár vnímal prekvapivo veľké rozdiely v ich zdravotných výsledkoch. Niektorým pacientom priniesol pobyt v kúpeľoch priam zázračné zlepšenia, iní však trpeli ako predtým, podaktorým sa dokonca priťažilo. Dámy, ktorým jeho odporúčania týkajúce sa stravovania i pohybového režimu mali pomôcť zhodiť nadbytočné kilá, reagovali podobne – niektorí zoštíhleli a u iných ani čoby hrach na stenu hádzal. Prečo? Až po rokoch, čo si zaznamenával aj krvné skupiny kúpeľných pacientov, vybadal D'Adamo isté zákonitosti. Silnelo v ňom presvedčenie, že odlišné reakcie nejako súvisia práve s týmto naším genetickým znakom. Vybudoval si vlastnú teóriu, úspešne podľa nej liečil, ba jej hlavné zásady zhrnul aj knižne. Stále však nebola overená objektívnymi metódami. Do tých sa pustil až jeho syn Peter J. D'Adamo, takisto naturálny lekár, ktorý húževnato pátral po vedeckom základe otcovej teórie. Najprv vybadal, že s krvnými skupinami súvisí náchylnosť na niektoré nemoci spojené buď s nadbytkom, alebo s malým množstvom žalúdočných štiav. Odtiaľ už nebolo ďaleko k predstave, že na proces trávenia nie sme všetci vybavení rovnako a mali by sme to rešpektovať.